دانشگاه سیدجمال الدین اسدآبادی

دکتر رئیسی در اجلاس روسای دانشگا‌ها، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری: دانشگاه به مثابه اتاق فکر دولت



ریاست محترم جمهوری در نشست رؤسای دانشگا های سراسر کشور مطرح کرد

به گزارش روابط عمومی و مرکز اطلاع رسانی دانشگاه، اجلاس سه روزۀ روسای دانشگا‌ها، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری با حضور آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی ظهر امروز پنجشنبه آغاز به کار نمود. در ابتدای این اجلاس رئیس جمهور به بیان نکات مهم و ارزشمندی پرداختند که در ادامه به مهم ترین آنها پرداخته می شود.

ضرورت توسعۀ علم نافع و اهمیت علم و دانایی به منزلۀ قدرت

دکتر سید ابراهیم رئیسی، علم و دانایی را به عنوان  یکی از اصلی‌ترین مولفه‌های قدرت معرفی نمود. چنان چه هر کشوری که به مدارج بالاتری از دانش در عرصه‌های مختلف دست یافته، قدرتمندتر است و می‌تواند نقش‌آفرینی جدی‌تری در معادلات جهانی داشته باشد. بر ضرورت توسعه علم نافع و اهمیت این مسئله در پیشرفت و تعالی کشور تأکید نمود و ثمره و نتیجه دانشگاه در جمهوری اسلامی ایران باید، ساخته شدن انسان عالم، دانشمند و موحد باشد که بتواند هم خودش و هم جامعه را نجات دهد؛ رسالت دانشگاه‌های ما تربیت انسان‌های موحدِ نجات‌یافتهِ‌ی نجات‌بخش است.  

لزوم حفظ نخبگان

رئیس جمهور در ادامه بیان داشت، تفکر استکباری تا دیروز به دنبال غارت زمین و منابع ملت‌های دیگر بود و امروز به دنبال دست‌اندازی به استعدادهای انسانی و نخبگان ملت‌ها است. بنابراین، اولین مسئولیت دانشگاه‌های ما تلاش برای ارتقای فضای علمی و میدان دادن به نوآوری، خلاقیت و تولید دانش است چرا که تداوم پیشرفت و رشد علمی مهمترین نیاز نخبگان است و تمهید آن در داخل می‌تواند انگیزه ماندن در کشور برای آنان را افزایش دهد. ایشان یکی دیگر از مسئولیت های دانشگاه‌ها و مراکز علمی و پژوهشی کشور را "تولید علم" معرفی نمود و تأکید کرد از پدیدآورندگان و تولیدکنندگان سطوح جدید دانش در عمل و نه صرفا در عرصه سخن قدردانی کنید. موثرترین روش قدردانی از دانشمندان و پدیدآوردندگان علوم و دانش‌های جدید ایجاد بستر عملی شدن یافته‌های آنان است.

رفع دغدغه‌های معیشتی و روزمره اساتید و دانشمندان

رئیس جمهور به وزیر علوم‌، تحقیقات و فناوری تاکید کرد که در زمینه رفع دغدغه‌های معیشتی و روزمره اساتید و دانشمندان نهایت تلاش خود را به کار بگیرد. چرا که مقدمه توجه به رشد و پیشرفت علمی، توجه به عالم و رفع دغدغه‌های او است. بارها تاکید کرده‌ام که دولت مردمی هزینه‌های صرف شده در مسیر پیشرفت علمی را نه هزینه که پرثمرترین نوع سرمایه‌گذاری برای آینده کشور می‌داند.

دانشگاه بعنوان اتاق فکر دولت

دکتر رئیسی گام بعدی پس از ارتقا و تولید علم را ضمیمه کردن علم و دانایی به توانایی عنوان کرد و افزود: پارک‌های علم و فناوری و بنگاه‌های دانش‌بنیان بهترین بستر برای کنار هم قرار گرفتن دانش و کار هستند. همچنین تلاش علمی و تحقیقاتی برای افزایش بهره‌وری در کشور را دیگر وظیفه مهم نهاد علم در کشور دانست و بیان داشت: افزایش سرمایه‌گذاری و ارتقای بهره‌وری دو الزام اساسی رشد کشور هستند. دولت برای افزایش سرمایه‌گذاری در کشور اقداماتی را سامان داده که در حال اجرا هستند و اینجا از دانشگاه بعنوان اتاق فکر دولت می‌خواهم که تمام توان پژوهشی و تحقیقاتی خود را برای ارتقای بهره‌وری در کشور به کار گیرد و در این عرصه به دولت کمک کند.

ضرورت ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه

آیت اله رئیسی به روسای دانشگاه‌ها و در راس آنها وزیر علوم تأکید نمود تمام توان خود را به کار بگیرند تا بتوانیم فضای تربیت نیروی انسانی کارآمد را ارتقا بخشیم. همچنین تلاش کنید در دانشگاه‌ها نظام مسائل کشور را تعریف کرده و برای مسائل مختلف از حوزه آب، برق و کشاورزی تا صنعت و معدن راهکار ارائه دهید. رئیس جمهور ایجاد ارتباط نظام‌مند میان دانشگاه و عرصه‌های مختلف از جمله صنعت و بازار را از اولویت‌های کشور خواند و تصریح کرد: تلاش کنید ارتباط دانشگاه را با عرصه‌های مختلف برقرار کنید تا مسائل اصلی کشور به مدد علم و دانش نشات گرفته از دانشگاه‌ها حل و فصل شوند. برقراری این ارتباط زمینه را برای رشد و شکوفایی استعدادها و تولید علم فراهم می‌کند. رئیس جمهور با اشاره به پیشرفت‌های بزرگ کشور در حوزه صنایع نظامی و هسته‌ای، افزود: در سالهای اخیر بیشترین تحریم‌ها و محدودیت‌ها بر صنایع نظامی و هسته‌ای کشور ما تحمیل شده، اما بیشترین پیشرفت علمی کشور نیز در این دو عرصه است. این موضوع نشان می‌دهد که وقتی اراده وجود داشته باشد و ارتباط صحیحی بین بخش‌های مختلف صنعت و بازار با بخش علمی مرتبط برقرار شود، پیشرفت قابل دسترس است.

توجه به اخلاق و معنویت به موازات مهارت افزایی

در ادامه آیت‌الله رئیسی مهارت‌افزایی را ماموریت دیگر دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های علمی برشمرد. مهارت‌آموزی در دانشگاه‌ها می‌تواند دانشگاه‌ها را در زمینه تولید ثروت بیش از پیش فعال و توانمند کند. دولت حمایت مالی از دانشگاه‌ها را وظیفه خود می‌داند، اما خود دانشگاه‌ها این قابلیت را دارند تا با مهارت‌آموزی به دانشجویان و بهره‌گیری از این مهارت‌ها در ارتباط با بخش‌های مختلف صنعت و بازار به تولید ثروت و کسب درآمد در مسیر رشد علمی خود بپردازند. رئیس جمهور توجه به اخلاق و معنویت را در کنار علم و مهارت‌آموزی در دانشگاه‌ها بسیار مهم دانست و اظهار داشت: ارتقای فضای علمی دانشگاه‌ها به عنوان اتاق فکری که باید حرکت دولت را فناورانه و دانش‌بنیان کند، نیازمند افرادی است که تحول‌گرا و تحول‌خواه باشند. دانشگاه‌ها نیز مانند سایر عرصه‌های اجتماع برای تداوم حرکت رو به جلو نیاز به فکر تحولی و افراد اهل تحول هستند.


تاریخ: ۱۴۰۱/۰۶/۱۱ ۰۰:۰۶ | دفعات بازدید: ۱۱۰۵ بازدید




نظرات



ثبت نظر